Tijdens een verhuizing of bij het vervoer van zware spullen wordt vaak een aanhanger ingeschakeld als primair vervoersmiddel. De algemene staat en wettelijke vereisten voor de aanhanger worden vaak vergeten te checken. Het is van belang om de banden van jouw aanhanger iedere twee weken te checken op drie punten. Namelijk; bandenspanning, slijtage en profiel.
Aanhanger banden kopen?
Bandenspanning controleren
Een juiste bandenspanning verbetert niet alleen het weggedrag van je voertuig, maar vergroot ook de verkeersveiligheid van jezelf en jouw medepassagiers. Enkele andere voordelen van een goede bandenspanning zijn:
- Betere remkracht
- Minder slingergevaar
- Minder slijtage aan de banden (zowel aanhangerbanden als van jouw voertuig zelf)
- Minder kans op een klapband
- Minder brandstofverbruik
Profieldiepte aanhangerbanden meten
Door slijtage verliezen de banden van jouw aanhanger hun profieldiepte. Het is wettelijk verplicht om met banden te rijden, die over de gehele oppervlakte een profieldiepte hebben van minimaal 1,6 mm. Het bandenprofiel kun je op de volgende twee manieren eenvoudig zelf controleren:
1. TWI Slijtage indicator
Dankzij de slijtage-indicator, TWI (Tread Wear Indicator), zie je in een oogopslag hoe groot de slijtage aan jouw banden is. Dit blokje van 1,6 mm dik is te vinden op de zijkant van de band en wordt zichtbaar zodra de slijtagegrens bereikt is.
Onregelmatige slijtage en scheurtjes
Tot slot, is het van belang om na te gaan wanneer je voor het laatst nieuwe banden onder jouw aanhanger hebt geplaatst. Dit kun je gemakkelijk achterhalen door het DOT-nummer op de banden te raadplegen. Deze laat de exacte productiedatum zien.
Bandenspanning tabel aanhangerbanden
Conclusie
Banden wisselen is pas noodzakelijk wanneer het getal een datum aangeeft dat meer dan zeven jaar teruggaat. Na zeven jaar zijn de banden van jouw aanhanger dus aan vervanging toe. Óók wanneer er met het blote oog géén bandenslijtage te zien is. De banden verliezen – door het geringere gebruik – weliswaar weinig profiel, maar vertonen daarentegen wel meer droogtescheurtjes wat uiteindelijk kan leiden tot een klapband.
Heb je nog vragen? Neem via onderstaand formulier contact met ons op, wij helpen je graag verder! Of bel naar 088 255 72 91.